Dostałem w prezencie głośniki Hertz DSK 165. Dobrze się stało, bo moje oryginalne zaczęły charczeć.
Teraz mam dylemat, duże głośniki w drzwiach chyba łatwo będzie wymienić, kupię dystanse i pewnie dam radę.
Pytanie brzmi, czy warto instalować pozostałe elementy tego zestawu - małe gwizdki i zwrotnice (chyba) - tu będzie pewnie potrzebna pomoc warsztatu, czy zostawić gwizdki standardowe, a wymienić tyko duże w drzwiach?
warto, bo zwrotnice będą dobrane do gwizdków i na pewno będą one lepszej jakości niż oryginalne, wystarczy podpiąć. Najlepiej zleć to komuś kto się na tym zna
markaz, temat dla mnie bardzo na czasie. jeżeli chodzi o głośniki to sam wymieniłem niedawno na Helix Dark Blue i uznałem że od razu wygłuszę drzwi. okazało się że radio nie daje rady głośnikom - teraz jestem zmuszony założyć wzmacniacz.
cały montaż jest prosty tylko oczywiście potrzeba podstawowych narzędzi.
aha no i jeżeli chodzi o zwrotnice i soprany to warto je założyć bo dźwięk staje się o wiele przyjemniejszy. jedynym problemem z tym związanym jest zamocowanie zwrotnic tak żeby się nie obijały o nic i były sztywno zamocowane. soprany w swoim przypadku zamocowałem na opaski zaciskowe plastikowe poprzez wypalenie 2 otworów w oprawkach głośników i 2 w boczku drzwi(oczywiście pod tą siateczką maskującą)
w razie czego tu masz temat z opisanymi moimi zmaganiami:
markaz, mam dokładnie ten sam mogel i bez dystansów się obeszło... Jak już zakładasz to całość tylko faktycznie tak jak napisał Skowron "zamocowanie zwrotnic tak żeby się nie obijały o nic i były sztywno zamocowane"
słuchajcie drodzy koledzy sam przechodziłem wszystko na własnej skórze
po pierwsze wymiana radyjka
wymiana głośników
montaż suba
wygłuszenie drzwi
itp ...
wiem co daje jaki efekt (ale nie wiem kto jaką ma wrażliwość na dzwięk i co go satysfakcjonuje)
wymiana głośników poprawia napewno wysokie tony i średnicę woofery grają tylko odrobine lepej od seri jeśli chodzi o KICK i bass (konstrukcja drzwi jeżeli chodzi o akustykę jest delikatnie mówiąc do d... i bez wygłuszenia drzwi w O1 nie zagra basem)
tak że jeżeli głośnik charczy to zapewne ... wina akustyki drzwi i zbyt słabego radyjka.
słabe radio na maksymalnej głosności ma przesterowania co daje złudzenie że głośniki pierdzą - nie dają rady.
o tym już zdążyłem się przekonać ale nie chcę rezygnować z oryginału bo w oII ładnie się komponuje więc dorabiam wyjścia i podłączam wzmacniacz do sterama. co do wygłuszenia to nie mogę się odnieść bo to wykonałem ale nie widzę efektów tego bo wszystko gra za słabo żebym mógł to ocenić a sub...na takie wydatki moooże kiedyś przyjdzie czas.
mozna pograc na samym radiu na poczatku, po jakims czasie okazuje sie jednak ze tam gdzie zaczyna sie granie i przyjemnośc słuchania (np pogłasniamy ulubiony kawałek) to zaczyna sie pierdzenie powodowane przesterowaniem koncówki radia.
Chłopaki sam niedawno zmieniałem głośniki na wspomniane wyżej Helixy Dark Blue 62.1 ze zwrotnicami i tweeterami i zastanawiam się jaki wzmacniacz by pasował do nich i radia Alpine CDE-101 RE..ktoś doradzi? (w rozsądnych pieniążkach)
rozważałem kupno takiego czegoś ale miałem to p poprzednim aucie i było słychać piski w głośnikach jak dodawałem gazu, poza tym za podobną cenę mi zrobią wyjście z radia.
Ground Zero Audio steht für hochwertige Car Audio Produkte. Über 400 Car HiFi Produkte vom High End Verstärker bis zu 38cm Subwoofern sind weltweit im Angebot.
Ground Zero Audio steht für hochwertige Car Audio Produkte. Über 400 Car HiFi Produkte vom High End Verstärker bis zu 38cm Subwoofern sind weltweit im Angebot.
mocne wzmaki w dobrych cenach
With age comes wisdom, but sometimes age comes alone
markaz, - DSK wchodzą bez dodatkowych dystansów - jedynie co musisz zrobić to lekko odgiąć blachę w drzwiach ponieważ magnes od głośnika o nią zaczepia.
Silnik BFQ + sekwencja KME
CB President Johnny II ASC+President HAWAII
Komentarz